Köpa lägenhet eller hyra?

Personliga rekommendationer:
- Intresserad av investeringar? Köp boken "Investeraren: Allt du behöver veta om finansmarknaden" av Jonas B.
- Öppna investeringssparkonto (ISK) hos Avanza eller Nordnet.
- Köp Dagens Industri.
- Välj rätt kort på Kortio och få pengar tillbaka på dina inköp.


Hur stor blir din löpande månadsutgift om du köper lägenhet och inkluderar framtida försäljning?

Månadsutg. vid köp av lägenhet med försäljning
Bostadspris (kr):
Värdeförändring på bostad årligen (%):
Storlek på lån (kr):
Ränta på lån (%):
Hyra (kr/månad):
Jämkning (30%):
Hur länge planerar du att bo i din bostad? (i månader):
= 0,00

Beräkningen tar hänsyn till bostadsvärdeändring på din bostad om du vill. 0 betyder att du inte räknar med någon ändring i värdering årligen på din bostad. 1 innebär att du räknar med att din bostad stiger med 1% i värde årligen och -1 innebär att du räknar med att din bostad minskar med 1% i värde årligen. Använd punkt (.) som decimaltecken (ex 1.5).

Köper du en lägenhet för 1 000 000 kr som du bor i 24 månader, men ett antagande om 5% årlig prisökning, där du tar lån på 850 000 kr med en ränta på 5% blir din månadsutgift 3 490 kr, med jämkning, vid en hyra på 4 000 kr.

Denna månadsutgift kan jämföras mot vad din månadsutgift är om du hyr istället för att köpa. Alltså, hittar du en hyreslägenhet billigare än 3 490 kr/månad så kan det vara ett bättre ekonomiskt val. (Förutsatt att du inte amorterar på lånet mer, och till bättre ränta, än vad du hade investerat själv om du hyrt. Den löpande hyreshöjningen i formuläret antas vara densamma i hyresrätt som i bostadsrätt.)

Om vi ser på tidigare köpexempel, fast med ett värdehöjningstillägg på 10% årligen och ett antagande om att det dröjer 24 månader innan du säljer lägenheten, blir månadskostnaden direkt mindre, 354 kr/månad med jämkning. Då kan man verkligen tala om lönsamhet vid köp av lägenhet jämfört mer hyresrätt, och det är också det som har varit fallet historiskt.

Den geometriska årliga medeltillväxten på en bostadsrätt i Sverige har varit 10,55% från 1997-2013 enligt Svensk Mäklarstatistik AB. Under denna period har endast ett år haft negativ utveckling, nämligen 2008 med -5,35%.


Bostadsrättsförsäljningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *