Bankränta och lån

Personliga rekommendationer:
- Intresserad av investeringar? Köp boken "Investeraren: Allt du behöver veta om finansmarknaden" av Jonas B.
- Öppna investeringssparkonto (ISK) hos Avanza eller Nordnet.
- Köp Dagens Industri.
- Välj rätt kort på Kortio och få pengar tillbaka på dina inköp.

Är det lönsamt att sätta pengar på bankkonto och vad kostar det egentligen med lån?

Bankränta-och-lån

Med hänsyn tagen till inflation och skatt på kapitalvinst visar ovanstående bild att det endast varit lönsamt att sätta pengar på sparkonto (genomsnittlig inlåningsränta från banker sammanställt av SCB) under 5 av de senaste 14 åren; nämligen 2004, 2009, 2012, 2013 och 2014. Även under dessa 5 år har den reella inkomsten från sparandet i princip varit försumbar.

Om man tittar i kolumnen ”Spargräns för lönsamhet” ser man vad sparräntan skulle varit för att uppnå lönsamhet respektive år på sparkonto med hänsyn taget till inflation och kapitalskatt.

Siffrorna som står under kolumnen ”Inlåningsränta” är alltså ett genomsnitt från banker under det gångna året sammanställt av SCB.

Realutgift-för-lån

Realutgiften för att ha lån har legat på en förhållandevis låg nivå de senaste 14 åren. Med ett genomsnitt på 1,89% i realutgift på lån från 2001-2014 kan man argumentera för ett investerande i tillgångar med högre realinkomstavkastning än så finansierat med lån, exempelvis i aktier eller fonder via Avanza. Var försiktig med lån dock och tänk på att historisk avkastning i aktier inte garanterar framtida avkastning. Börsen har gått bra i många år nu, var medveten om riskerna och analysera värderingarna på bolagen du investerar i noga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *